Drupal vs Wordpress

Mostanában egyre több Wordpress oldalt kellett csinálnom. sőt egy WooCommerce plugint is írtam, így egy kicsit mélyebben belelátok a működésébe is. Vannak dolgok, amik tetszenek benne, ezért nekiáltam a két rendszert összehasonlítani. Van még egy harmadik rendszer a Joomla ehhez is volt szerencsém, de nem ástam bele magamat olyan mélyen, így bár róla nem fogok nagyon írni.

Nagyon fontos, hogy nem lehet Drupal-os gondolkodással  Wordpress-el dolgozni, például nincsenek tartalom típusok (illetve vannak, csak fizetős pluginben)

Szaktudás

Milyen szaktudás kell hozzá?

Wordpress

Azt mondja magáról, hogy minimális tudással feltelepíthető, viszont, ha például nem írható wordpress könyvtár akkor mindenféle "mágikus" dolgot kell megtenni.

Viszont, amikor feltelepül, kapunk egy nagyon jó kis admin felültetet, mediatárat, szóval az egész kézre áll valahogy. Aztán nagyon gyorsan találhatunk hozzá egy sablont, amit szintén nem nehéz kattintgatva konfigurálni, és mindenzt úgy hogy még mindig az admin felületen vagyunk.

Ha a funkcionalítást akarjuk egy kicsit javítani, már egy kicsit bajban vagyunk, ugyanis nem ritka, hogy ugyanolyan vagy nagyon hasonló néven van több plugin is. Ráadásul ezek írói nem vetik meg a pénzt sem, így mindegyikhez van valami ami fizetős, vagy esetleg a plugin maga is az, viszont ezekhez is a support nagyon jó, főleg a népszerübbekre.

A pluginok, theme-ek és a Wordpress-nek magának a frissítése is pofon egyszerű pár kattintás csupán.

A Wordpress-nek nagy előnye az egyszerűsége. Nagyon gyorsan és minimális tudással lehet plugineket és theme-eket fejleszteni hozzá. Talán ezért is szeretik a designerek és ezésrt van hozzá rengeteg nagyon szép theme is. Ráadásul rengeteg könyv blog stb. van, ami segít abban, hogy gyorsan összerakjunk valami blog-szerűt.

Drupal

Drupal 7-et ma már installálni nagyon könnyű, van amikor könnyebb is mint a Wordpress-t. Viszont itt ki is merült a könnyűség. Mikor feltelepítettük kapunk egy nem annyira szép, de responsive designt. Drupalban moduloknak hívják a kiegészíteőket és gyakorlatilag modulokkal szinte minden feladat megoldható, ami egy weboldalhoz szükséges szinte programozás nélkül, de hiába csak kattingatni kell, itt azért fontos ismerni a modulok működését.

Programozhatóság

Ugye itt van, amiben a Drupal az összes CMS-t veri, így a Wordpress-t is. A Drupalban lévő API-k és fejlesztési lehetőségek olyan szépek, mint egy jobb Wordpress theme. Bár én csak egy plugint csináltam, az ott talált dolgok nem voltak igazán szívderítőek. Látszik, hogy úgy van megoldva az egész, hogy bárki bármit írhasson hozzá, csak legyen sok plugin. Van is több mint 27.000 szemben a Dupallal, amihez 24.000.

Összegzés

Most jön a feketeleves. Melyiket használjam? Ez attól is függ, hogy mire. Egy corporate site-hoz, ahol van pár oldal, én a Wordpress-t ajánlom. Viszont ne felejtsük el, hogy itt gyakorlatilag nekünk kell alkalmazkodni a wordpresshez. Ha valamit tud, vagy valamely plugin tudja, akkor az működik. Ha nem, akkor nehéz lesz lefejleszteni. Ha valami komolyat akarunk, akkor viszont marad a Drupal.

Végezetül

Lassan jön a Drupal 8. Tervbe vettem, egy olyan insatllációs profil megírását, ami tudja a Wordpress feature-öket is, legalábbis azokat, amik tetszenek. Illetve van pár dolog a Joomla-ban is amik nagyon használhatóak például a publikáció időpontja. Ha meglesz, nem lesz kérdés, hogy melyiket érdemes használni.

Tags: 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.